Old medieval town Golubac fortress, Serbia

Ce sa vizitezi in Serbia – 10 cele mai frumoase locatii

Serbia este o tara situata la intersectia dintre Europa Centrala si Balcani. Ea este marginita de Muntenegru la Sud, Bosnia-Hertegovina la Vest, Bulgaria la Sud-Est, Croatia spre Nord-Vest, Ungaria spre Nord, Macedonia spre Sud si Romania spre Nord-Est.

Serbia de astazi este un amestec de culturi, fiind cotropita de romani, otomani, habsburgi si alte persoane in trecutul sfasiat de razboi. Acum este un loc de distractie, de la petreceri nebunesti pana la festivaluri de bere, in unele dintre cele mai pitoresti locuri din jur. Este locul in care cultura orientala se intalneste cu cultura occidentala, unde orasele medievale, cu cetati impunatoare si manastiri vechi, stralucesc. Oh, si tara are si unele schituri destul bune. O prezentare generala a celor mai bune locuri de vizitat in Serbia:

1. Belgrad

Belgradul, care gazduieste doua milioane de oameni, este un oras frumos asezat la confluenta raurilor Dunarea si Sava.

Belgradul, capitala si cel mai mare oras al Serbiei, nu a fost intotdeauna orasul cel mai frumos de astazi. Situat la confluenta raurilor Dunare si Sava, Belgradul are un trecut distructiv: s-a luptat in 115 de razboaie si a ars de 44 de ori. Astazi, orasul este mai linistit, gazduind numeroase evenimente, de la targuri de carte la festivaluri de muzica, film si bere. Cetatea Belgrad este cel mai faimos loc istoric al orasului cu muzee si biserici. De asemenea, este un loc bun pentru a vedea raurile si orasul insusi. Muzeele de top includ Muzeul National, cu peste 400.000 de exponate si Muzeul Nikola Tesla, cu mii de obiecte si documente personale ale inventatorilor.

Veti dori sa va plimbati de-a lungul malurilor fluviului, probabil opriti pentru o bautura sau masa la o ambarcatiune fluviala care a fost transformata intr-un restaurant inainte de a vizita atractiile din Belgrad. Capitala sarba devine rapid cunoscuta ca un centru pentru festivaluri internationale; care gazduieste mai mult de 100 pe an.

2. Subotica

Subotica, cel de-al cincilea oras ca marime, este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat in Serbia pentru cel putin doua motive: are cea mai mare populatie catolica si cele mai multe cladiri arhitecturale din orice alta parte a tarii. De o nota deosebita sunt primaria si sinagoga, ambele construite la inceputul anilor 1900. Dar acest oras, care precede Evul Mediu, este cunoscut si pentru cladirile sale mai vechi, inclusiv Catedrala Sf. Theresa din Avila, construita in 1797. Cafenele din jurul pietei principale, acasa la primarie si fantana ei albastra, sunt bune pentru a va relaxa si admira probabil achizitiile de la Buvljak, una dintre cele mai mari piete de purici din Europa.

3. Novi Sad

Novi Sad este un oras frumos pe malurile fluviului Dunare, acasa la una dintre cele mai bune plaje ale fluviului. Un oras tanar la standarde europene (fondat la sfarsitul secolului al XVII-lea), cel de-al doilea oras ca marime sportiva din Serbia este o atmosfera relaxata, cu oameni care se relaxeaza in multe parcuri. Este cel mai faimos, probabil, pentru festivalul anual de muzica Exit, care a avut loc in iulie la Petrovaradin, o veche cetate care nu a fost niciodata cucerita. Cladirile notabile includ vechea primarie, situata pe piata principala; Dvorac Dundjerski, un castel vechi bine conservat si Biserica Marelui Mucenic Sf. Gheorghe, o biserica ortodoxa sarba.

4. Zlatibor

Zlatibor este o destinatie turistica populara in muntii din vestul Serbiei. Este plin de facilitati pentru a va mentine fericit si sanatos, de la schi in timpul iernii pana la drumetii vara. O statiune de schi este situata la Tornik, cel mai inalt munte din Zlatibor; cursele sunt capabile sa manipuleze 5.400 de schiori pe ora. Regiunea este foarte scenica, cu pajisti mari si sate istorice ciudate. Vechile biserici din lemn si un muzeu in aer liber, umplute de case, sunt atractii de top. Dupa o zi petrecuta in explorarea regiunii, savurati arome de aici, din pranzul zlatiborian, o carne uscata si slivovitz, un lichior de prune.

5. Manastirea Studenica

Manastirea Studenica, situata in centrul Serbiei, are o multime de factori wow!, incepand cu iarba verde luxurianta si doua biserici din marmura alba (Biserica Regelui si Biserica Fecioarei). Aceasta manastire din secolul al XII-lea este mai bine cunoscuta pentru frescele bizantine, picturile si alte decoratiuni ornamentate din secolele al XIII-lea si al XIV-lea, care se gasesc in diferite biserici din manastire. Aceasta se potriveste cu reputatia manastirii ca cea mai bogata manastire din Serbia si cu mama tuturor manastirilor ortodoxe sarbe. Stefan Nemanja, care a intemeiat Serbia si manastirea, este ingropat pe teren.

6. Parcul National Derdap

China poate avea cele Trei Defileuri, dar Parcul National Derdap are patru chei care se intind de 115 km (72 mile) prin vai. Un chei, are unul dintre cele mai adanci rauri din lume. Aceste chei se combina pentru a face cheile Derdap, cunoscute si sub numele de Poarta de fier deoarece este intrarea sudica a Muntilor Carpati. Parcul este situat pe fluviul Dunarea, langa cetatea impunatoare a raului Golubac. Parcul, care gazduieste o abundenta de flora si fauna, este una dintre cele mai vizitate zone din Serbia, in special datorita unui lac format dintr-o instalatie hidroelectrica.

7. Prizren

Prizren ar fi putut fi o capitala a Serbiei medievale la un moment dat, dar astazi face parte din Kosovo cu alesi oficiali, desi Serbia considera ca este o provincie separata ilegitim, iar sarbii sunt o minoritate. Atractia de top este Cetatea Prizren medievala, care a prezentat aspectul sau actual de 4-1 / 2 secole de dominatie otomana. Prizren este un oras bun de mers pe jos, deoarece majoritatea sunt aproape impreuna. In centrul orasului se gasesc mai multe biserici, cele mai notabile fiind Biserica Maicii Domnului din Ljovis, deoarece este un exemplu magnific de arhitectura medievala sarba.

8. Parcul National Kopaonik

Kopaonik este cel mai inalt munte din Serbia, devenind un parc national in 1981. Rugged si scenic, parcul gazduieste principala statiune de schi din Serbia, cu 25 de ascensoare care pot ocupa 32.000 de schiori pe ora; zapada dureaza din noiembrie pana in mai. Este un loc minunat de a face drumetii vara, cu o gama larga de flori si faune. Muntele este, de asemenea, cunoscut pentru bogatia sa minerala, cu aur, argint, fier si zinc minate aici in trecut. Parcul are, de asemenea, formatiuni rock unice, multe dintre ele avand nume; primaveri calduroase; gheizere si cascade.

9. Orasul diavolului

Eroziunea este responsabila pentru una dintre cele mai marete formatiuni rock din Serbia, Devil\’s Town, care si-a luat numele din forme ciudate de rock. Legenda locala spune ca rocile sunt membri ai unei petreceri de nunta pietrificate de diavol in apa extrem de acida, cunoscuta sub numele de Djavolja voda sau apa diavolului, care a contribuit si la acest fenomen geologic. Situat in sudul Serbiei, Devil\’s Town este alcatuit din peste 200 de formatiuni unice de roca care se inalta peste peisaj, care se intinde pe doua vai pe versantii muntelui Radan din sudul Serbiei. Stalpii sunt o lucrare in desfasurare; ei se prabusesc si apoi lasa loc pentru noi formatiuni sa creasca.

10. Nis

Orasul universitar plin de viata din Niš, cel de-al treilea cel mai mare oras al Serbiei, este un punct de escala util intre Belgrad si Sofia sau Skopje. Este unul dintre cele mai vechi orase din Europa si din Balcani, datand din anul 279 i.Hr. Constantin cel Mare, fondatorul Constantinopolului s-a nascut aici; memorialul sau se afla in centrul orasului. De asemenea, in centrul orasului sunt ramasitele unei cetati din secolul al XVIII-lea, construita de turci. Frumoasa, dar unica pentru a vedea, este Turnul de Craniu construit din craniile sarbilor care au fost decapitati de otomani. La sud-est de oras este Niška Banja, un spa care este popular pentru izvoarele sale de apa calda care ajuta la tratarea tulburarilor reumatice.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *